Kulinarne podróże 4a

Klasa 4a co miesiąc bierze udział w ciekawych wyjściach edukacyjnych. W Muzeum Etnograficznym uczestniczyliśmy w warsztatach pn. "Kulinarne podróże przez świat". Zajęcia poświęcone były pierogom. Dowiedzieliśmy się wielu ciekawostek o pierogach, pierożkach i uszkach. Wiemy teraz, z jakiej mąki można przyrządzać pierogi, jakie są tradycyjne farsze i kształty, dlaczego sypka mąka staje się ciastem, jakie polskie święta nie mogą obejść się bez tej potrawy. Wykonywaliśmy sami wszystkie czynności
konieczne, aby powstały pierogi: zagniataliśmy ciasto, wycinaliśmy foremkami krążki, nadziewaliśmy je i  starannie zalepialiśmy. Przygotowaliśmy dwa rodzaje pierogów: z czekoladą oraz z bananami i cynamonem. Najprzyjemniejszą częścią warsztatów były wspólne zajadanie naszych pierogów. Bardziej smakowały nam te z czekoladą.
Po posileniu się mieliśmy dużo sił, żeby zwiedzić ekspozycję w Muzeum Etnograficznym. I wiecie, co tam znaleźliśmy? Broszki, wisiorki i kolczyki w kształcie pierogów... Biżuterię zaprojektowała młoda artystka, a "nadzienie" pierogowych kolczyków stanowiły bursztyny.
Obejrzeliśmy także piękne stroje ludowe z różnych stron Polski i świata. Bardzo ciekawa była także wystawa poświęcona instrumentom ludowym, których słuchał Fryderyk Chopin.
Nasza kolejna wyprawa była bardzo ciekawa i przyniosła nam wiele wspaniałych wrażeń!






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego w klasach 1 a i 1c

Konkurs recytatorsko-muzyczny "Miłość niejedno ma imię"

Bal Karnawałowy Klas 1–3 – Radosna Zabawa Pełna Magii!